KLAAR VOOR
DE TOEKOMST

Het project Empelse Dries wordt duurzaam en gasloos ontwikkeld met een hoge ambitie op het gebied van energie en comfort, te weten een EPC van 0,0. Dit terwijl volgens het Bouwbesluit de EPC maximaal 0,4 mag bedragen. Voor woningen waarvan de omgevingsvergunning (bouwaanvraag) vanaf 1 januari 2021 wordt aangevraagd vervalt de EPC methodiek en wordt de BENG methodiek* (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) gehanteerd. Daar de rekenmethodiek voor deze nieuwe normering nog niet beschikbaar is en wij wel een hogere duurzaamheidsambitie hebben in dit plan, hebben de woningen een EPC van maximaal 0,0. Alle 57 woningen worden uitgevoerd met vloerverwarming, zonnepanelen, een bodemwarmtepomp en een bijzonder energiezuinig ventilatiesysteem. Dit zorgt in combinatie met een goede isolatie voor een zeer energiezuinige* woning die duurzaam én toekomstbestendig is.

GASVRIJ STOKEN ÉN KOKEN

Nieuwbouwwoningen moeten sinds 1 juli 2018 geheel gasloos worden gerealiseerd. Ook in dit nieuwbouwproject worden de woningen niet meer aangesloten op het gasnet, maar verwarmd via een bodemwarmtepomp. Dat is waarschijnlijk even wennen maar kent veel voordelen. Gasvrij wonen draagt bij aan een gunstig (binnen)klimaat, brengt lage energielasten met zich mee en is goed voor de waarde van je woning én het milieu.

GOED BINNENKLIMAAT

Volgens de energieprestatie-eis van de overheid (de zogenoemde EPC-eis, die overgaat in BENG-eis) is mechanische ventilatie verplicht in elke nieuwe woning. Je woning is voorzien van een gebalanceerd mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Dit zorgt voor een goed en gezond binnenklimaat met minimaal gebruik van stroom en een extreem laag geluidsniveau. De verse buitenlucht die in verblijfsruimten (woonkamer, slaapkamers) wordt ingeblazen wordt in de ventilatie-unit voorverwarmd met de warmte van de lucht die wordt afgevoerd uit keuken, toilet en badkamer. De luchtstromen worden hierbij niet gemengd. Wel zo slim, want door deze ‘gerecyclede’ warmte gaat er bijna geen energie verloren. Ook wordt optimaal rekening gehouden met de natuurlijke behoefte aan voldoende verse lucht. Er wordt exact zoveel verse lucht als nodig aangevoerd en er wordt eenzelfde hoeveelheid lucht afgevoerd.

ALTIJD VOLDOENDE VERSE LUCHT

Via ventilatieventielen in het plafond wordt schone, verse lucht in de woonkamer en slaapkamers aangevoerd. Tegelijk wordt gebruikte, ‘vuile’ lucht via apart gescheiden luchtkanalen afgezogen in keuken, toilet en douche. Zo komt er net zoveel lucht in je woning als eruit gaat en beschik je altijd over voldoende schone lucht.

KLAAR VOOR DE TOEKOMST

De aanleg van een bodemwarmtepompinstallatie met vloerverwarming, vloer (top) koeling en balansventilatie vraagt om een forse extra investering, inbegrepen in de woningprijs. De installatie wordt je eigendom. De energielasten zijn lager, omdat je geen gas meer gebruikt en de stroom grotendeels via de zonnepanelen gaat opwekken. Daardoor heb je een heel comfortabel en duurzaam huis dat helemaal op de toekomst is voorbereid!

*De woningen voldoen aan EPC 0,0. Bespreek de te behalen financiële voordelen met je hypotheekadviseur.


* BENG is een uitdrukking van een energieprestatie. Tot 2020 wordt de energieprestatie van een gebouw nog uitgedrukt in de Energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Vanaf 1 januari 2021 wordt de EPC systematiek vervangen door de BENG normering.