ARCHITECT BENEDICT KRAUS:


“Robuuste tweekapper aan de Nieuw Maas”

Een nieuw dorpje in oud-Hollandse stijl, prachtig gelegen tussen de Nieuwe Maas en de Ringdijk in Ridderkerk. Dat op zich is al niet alledaags. Maar met de realisatie van de 22 royale twee-onder-een-kapwoningen aan het water komt volgens architect Benedict Kraus de bijzondere ligging van Riederwerf pas echt tot uiting. “Deze woningen maken het eerste deel van de wijk naar het water toe echt af.” De twee-onder-een-kapwoningen liggen aan de voorzijde aan een woonstraat en aan de achterzijde aan de rivier. “Hoe de wijk zich toont aan het water, is minstens zo belangrijk als het beeld aan de straatzijde”, stelt Kraus. “Daarom zijn de woningen als het ware met twee voorkanten ontworpen.” Hij ziet de woningen als het verlengde van wat in de wijk gebeurt, met dezelfde kleurstellingen, alleen wat steviger neergezet. “Het gaat steeds om twee woningen die er als één geheel uitzien. Het ontwerp doet denken aan kleine pakhuizen. Er zijn minder details en er is een duidelijkere en strakkere structuur aangebracht dan bij de andere ontwerpen in de wijk. Hierdoor krijgen de woningen op deze markante plek een wat rustigere, robuustere en stoere uitstraling.”

Details en materialisering sluiten prachtig aan bij de bestaande woningen

Unieke ligging, fenomenaal uitzicht

De kappen van de woningen zijn met de nok naar het water gericht. Enkele woningen hebben juist gedraaide kappen, wat een gedifferentieerd beeld oplevert. Verder zorgt de ton sur ton kleurstelling van de gevels voor een subtiele afwisseling binnen de beoogde uniformiteit. “Er is gekozen voor bakstenen in een schakering van bruingrijze tinten met daartussen als accenten enkele witgekeimde panden. De donkergrijze dakpannen zijn overal hetzelfde en zorgen voor eenheid binnen de verscheidenheid. De erfafscheidingen zijn meeontworpen en overal gelijk, zodat er naar het water toe een consistent beeld ontstaat.” De tuinen van de woningen liggen niet direct aan het water. Tussen de tuinen en het water komt een wandelpromenade. “Omdat de tuinen en de woningen twee meter hoger liggen, is de privacy van de toekomstige bewoners gewaarborgd. Samen met de riante woonoppervlakken vanaf circa 170 m² en de werkelijk unieke ligging met fenomenaal uitzicht over de rivier zal dat een wel heel bijzondere woonbeleving opleveren.”


Afwisseling en harmonie

Waar voor de woningen aan het water bewust is gekozen voor een rustige, robuuste en stoere uitstraling, wordt de Oud-Hollandse architectuurstijl van de voorgaande fasen gecontinueerd in de nieuw te realiseren 23 extra brede rijwoningen aan de Ringdijk. De verschillende kleuren metselwerk zorgen samen met de incidenteel geplaatste trapgevels voor een mooi afwisselend straatbeeld. Door de grote beukmaat van zes meter hebben deze woningen aan de voorzijde drie raampartijen en extra brede voordeur. “Grote omkaderde belle etage ramen, voordeuren met aan weerszijde zijlichten die rusten op halfhoge pendanten, zorgen voor een rijk architectonisch beeld. Details en materialisering zoals; raamdorpels van natuursteen, rollagen boven de deuren, afwijkende plintkleuren in het metselwerk en geprofileerde, in kleur geaccentueerde dakranden sluiten prachtig aan bij de bestaande woningen.”