A Beautiful Mess /
The Refugee Company

Waar eerst de was werd gedaan voor 720 gedetineerden, is nu A Beautiful Mess gevestigd. Een restaurant waar eens niet de gast, maar juist het personeel voorop staat. Het team van dit bijzondere restaurant bestaat uit mensen met een vluchtachtergrond. Na de ellende van hun thuisland te hebben achtergelaten werken ze hier hard aan een fijne, en vooral veilige toekomst. Het team wisselt voortdurend: elke drie maanden komt er een nieuwe groep medewerkers die via het hospitalitytraject van The Refugee Company getraind wordt tot kok, bartender of barista.

Koken verbroedert

De teamleden van A Beautiful Mess komen uit allerlei landen. Op sommige momenten zijn er wel tien nationaliteiten tegelijk in de keuken te vinden. De menukaart weerspiegelt de mix aan mensen. Elke zes maanden wordt er begonnen met een basiskaart, die steeds verder aangevuld wordt met gerechten die de teamleden zelf aandragen. Ondanks dat ze veel hebben meegemaakt in hun land van herkomst, zijn ze ook trots op hun roots.

Horecatijger en coach

Met een rugzak vol horeca-ervaring kwam Jackie via Facebook haar huidige baan tegen. Ze was meteen enthousiast. Jackie: "Ik vind de horeca geweldig, maar wilde meer betekenen voor anderen. Verschil maken. Nu run ik het restaurant en begeleid ik de deelnemers met een vluchtachtergrond die in ons leertraject zitten. Samenwerken met mensen uit verschillende culturen is interessant en A Beautiful Mess voelt als een warm bad."

Het is bijzonder hoe de Refugee Company erin slaagt om met hun activiteiten allerlei verschillende mensen naar de locatie te trekken.