Drierivierenpunt. Tussen land en water, tussen Holland en Brabant.

"Natuurlijk, Zwijndrecht heeft zelf al zoveel in huis. Maar voor de afwisseling een keertje naar de overburen in Dordt, da’s toch ook weleens leuk? Neem de snelweg: die over het water. Binnen een paar minuutjes steek je de Oude Maas over."

Zwijndrecht, stads en dorps tegelijk

Zwijndrecht. Voor de aardrijkskundeles het Drierivierenpunt van ons land, knooppunt van Noord, Oude Maas en Beneden Merwede. Voor inwoners een plaats die nog eerder dorps dan stads aanvoelt. Maar dan wel met een volwassen voorzieningenniveau. Winkels bijvoorbeeld. Zwijndrecht biedt precies die welkome mix van landelijk bekende uithangborden en lokale winkels. Ideaal om alle dagelijkse boodschappen te doen. Aanlokkelijk om zomaar eens te funshoppen op een middag.


Heb je nog schoolgaande kinderen? Dan hoeven die voor het voortgezet onderwijs ook niet ver van huis. En anders levert de oversteek van de Oude Maas - per waterbus - een nog veel groter aanbod aan opleidingen op. Sporten? Zwijndrecht telt meer verenigingen dan het aantal sporten dat je ooit in je leven zou kunnen beoefenen. En ook op andere terreinen is het zo’n plaats waar je dichtbij huis terecht kunt. Kerken en medische instanties. Culturele verenigingen en restaurants. Het is er allemaal.

Winkelen in Zwijndrecht

Inkopen doen of shoppen, wat je maar wilt

Een buitenstaander kijkt verrast op bij zo’n royaal shoppingaanbod voor een plaats als Zwijndrecht. Als inwoner ben je er al helemaal aan gewend. En als bewoner van Eendracht heb je het privilege van winkelcentrum Walburg straks op een paar minuutjes wandelen. Plezierig aan Walburg is vooral de grote verscheidenheid aan winkels. Grote ketens naast lokale winkeliers. Koopjes naast exclusieve artikelen. Must-haves naast basics. En is het niet die brede variatie die het echte winkelen veel leuker maakt dan het bestellen van achter het beeldscherm?

Horeca en restaurants

Een flinke menukaart vol met horeca

Is het niet plezierig dat Zwijndrecht zo’n uitgebreid menu aan restaurants heeft? De gezelligheid van het Veerplein heb je alvast dichtbij. Mag de keus nog wat groter zijn? Er staan restaurants genoeg op de kaart. Zwijndrecht heeft iets voor een snelle hap en voor een romantisch diner voor twee. Er staan specialiteiten uit de Hollandse keuken op tafel en exotische gerechten van rond de Middellandse Zee. Je kunt wegdromen bij kaarslicht of je ogen uitkijken langs de Oude Maas. Eet smakelijk.

Groen en water in de buurt

Recreëren in een oase van groen en water

Een nominatie voor de groenste stad van Nederland, gekregen in 2015: hoeveel meer bewijs wil je dat je genoeg groen vindt in Zwijndrecht? Wandel eens door de stadsparken of dichtbij huis, langs de oevers van de Oude Maas. Ga met de (klein)kinderen naar de kinderboerderij of een natuurspeelplaats. Of pak de fiets richting het buitengebied, richting het Develbos, de polder Hooge Nesse of polder Buitenland. En je bent ook nog eens vlakbij een nationaal park (de Biesbosch) en een nationaal landschap (de Hoeksche Waard)!

Scholen

In Zwijndrecht ben je niet gauw uitgeleerd

Al vanaf de jongste leeftijden heb je keus uit meerdere scholen en scholengemeenschappen. Zo is er een ruim aanbod aan scholen op christelijke grondslag, maar kun je ook dichtbij huis blijven als je kind speciaal onderwijs vraagt. En voor ouders met een voorkeur voor openbaar onderwijs zijn er ook meer dan voldoende mogelijkheden. Groep acht ontgroeid en op weg naar het voortgezet onderwijs? Dan is er een ideaal vervolg te vinden in Zwijndrecht. Ook in Dordrecht is een veelheid aan opleidingsmogelijkheden te vinden.

Sport- en andere verenigingen

Zwijndrecht scoort met clubs en accommodaties

Een balletje trappen bij een van de vier voetbalclubs of een paar banen zwemmen. Een driesetter beslissen of een dunk maken. Een uurtje spinnen of een potje schaken. Sporten op niveau of gewoon voor je plezier, er is in Zwijndrecht altijd een sportvereniging om bij aan te sluiten. Voor een plaats van deze grootte mag het aanbod aan accommodaties zelfs meer dan volwassen worden genoemd.

Dordrecht aan de overkant

Een grote stad op vaarafstand in een oase van groen en water

Misschien wel het grootste extraatje van het wonen in Euryza ligt aan de overkant: Dordrecht. Waterbus pakken en je staat op de Hooikade of de Merwekade. Met Dordrecht zo dichtbij heb je er tal van mogelijkheden bij. Dordt is zo’n stad waarin het heerlijk ronddwalen is door het oude centrum. Nieuw restaurant spotten, onbekend museum bezoeken. Met z’n vele historische panden is Dordrecht nog echt een stad met karakter. En met heel veel faciliteiten die een mooie aanvulling vormen op het aanbod van Zwijndrecht.