VOLLEDIG OPGAAN IN DE MONUMENTALE GOUDSE OMGEVING

Jeroen Guldemond is eigenaar en architect bij Architectenbureau Piet Onderwater Partners in Rijnsburg. Als verantwoordelijke voor het ontwerp van de appartementen van Goudshof, vragen we hem voor deze publicatie naar zijn inspiratie en motivatie.


Welke kaders kregen jullie mee bij het ontwerp?

Jeroen: “Van AM komt het verzoek om op deze bijzondere locatie in de tuin van het voormalige St. Jozefpaviljoen in Gouda een appartementencomplex te ontwerpen. Een verhoogd bouwwerk, met vier torens en een bijna besloten binnentuin voor bewoners. De richtinggevende kaders kregen we mee. Het gebouw moest aan de buitenzijde verwijzen naar de nog bestaande delen van het historische paviljoen dat er pal naast ligt. Aan de binnenzijde waren we betrekkelijk vrij om te doen wat we wilden. De uitkomst is een ontwerp dat zich van buiten presenteert als een moderne versie van het historische paviljoen, met in het midden een gemoedelijke ontmoetingsplaats voor de bewoners en de buurt. We hebben niet voor niets gekozen bij de gevel grenzend aan de binnentuin voor afwijkende, warme materialen aan de binnentuin, die op die plek beter passen.”


Hoe toegankelijk is jullie ontwerp?

Jeroen: “Wanneer je vier losstaande torens in een carré ontwerpt, kun je de ontstane binnentuin ook van vier zijden toegankelijk maken. Zo hebben we een verhoogd semi-openbaar gebied gemaakt, dat via trappen en hellingbanen voor iedereen toegankelijk is, maar toch veel beschutting en veiligheid biedt.


De woningen liggen op een verhoging, zodat die alleen via de binnentuin bereikbaar zijn. Aan de buitenkant van het blok worden de torens omringd door een strook groen, voor een plezierige overgang op de omgeving. Sommige galerijen van de gebouwen vind je aan de binnentuin, elders liggen ze juist aan de buitenzijde. We hebben er daarmee voor gezorgd dat de woningen maximaal op de zon zijn georiënteerd. Wat je wil als bewoner is een mooi, groot balkon met veel licht en de slaapkamer juist aan de schaduwkant. Dat is ons in alle vier de gebouwen gelukt.”

“HET ONTWERP IS EIGENLIJK RUWE BOLSTER, BLANKE PIT.”

Hoe zit het met de interieurs?

Jeroen: “De indeling van de appartementen is geheel ingestoken op het ontwerpen van zo veel mogelijk leefruimte. Een slaapkamer moet wat mij betreft vooral bruikbaar en functioneel zijn, terwijl alle aandacht moet gaan naar de grootte van de woonkamer. Tenslotte kook je daar, ontvang je er vrienden en je leeft er, soms ook samen met kinderen. De appartementen zijn voorzien van een balkon met maximale afmetingen wat technisch mogelijk is. Wonen in Goudshof voelt daarom alsof je woont in een huis met achtertuin. En dat op één verdieping!”


Zijn er nog bijzondere kenmerken die je met ons wilt delen?

Jeroen: “Natuurlijk hebben we een kroonlijst toegevoegd en het metselwerk in 6 verschillende verbanden getekend, om het gebouw zijn historische context te geven. Ik ben echt trots op het feit dat we het ontwerp naadloos laten aansluiten bij het monumentale paviljoen terwijl het gebouw desondanks splinternieuw en modern is.”

Belangstelling in dit nieuwbouwproject in Gouda?