Een knipoog naar internationale badplaatsen

‘Ga je mee naar het strand?’ ‘Pakken we een terrasje aan de boulevard?’

Het zijn alledaagse vragen in Nesselande. Dertig kilometer van de Noordzeekust heeft Nesselande zijn eigen badplaats: Newport. Het is een wijk die elke dag een vakantiegevoel oproept. Niet alleen het strand en de boulevard dragen bij aan die sfeer. Ook de architectuur en de opzet herinneren aan grote, internationale badplaatsen.

Een complete wijk

Maar Newport is méér dan alleen een badplaats aan de Zevenhuizerplas. Het is er ook goed wonen, in een van de uiteenlopende woningen en appartementen. Bovendien is Newport rijk bedeeld met horecavoorzieningen en is er een winkelcentrum met ondergrondse parkeergarage. De unieke opzet is in 2011 zelfs beloond met een prestigieuze prijs: de NEPROM-prijs, die wordt uitgereikt aan de beste locatieontwikkeling van Nederland.

Architecten van naam en faam

Aan de realisatie van Newport droegen internationale architecten van naam en faam bij. Was de eerste toren – Miami – nog van Nederlandse hand (Robert Meyer van MVSA Architects), Barcelona was het werk van de Spanjaard Joan Busquets. Details als de natuurstenen gevels en de Spaanse trappen zijn een herkenbare knipoog naar Barcelona. Voor Kopenhagen tekent de Deense architect Kim Nielsen van 3xN Architects. Zijn uitgesproken ontwerp voor de derde toren draagt ook weer bij aan de haast internationale sfeer die Newport heeft.