Interview met de architect:

Hugo Jong

“Een ontzettend mooie plek," noemt architect Hugo Jong de locatie waar Oranje Nassau Kades in IJsselstein inmiddels grotendeels is gerealiseerd. Qua oppervlakte is het nieuwe woongebied bijna net zo groot als het historische centrum waar het tegenaan ligt. “Door vertrek van diverse bedrijven naar de randen van de stad kwam er ruimte vrij voor woningbouw. In dit laatste deelplan, Eiteren fase 2 (Oranje Nassau Kades), woon je heel vrij met alle voorzieningen op loopafstand. Een buitenkans voor wie hier nog een woning wil bemachtigen, als je het mij vraagt.”

Bij de Kadewoningen springt direct de diversiteit in het oog. Hiermee heeft Jong willen aansluiten bij de bestaande bebouwing aan de Hollandsche IJssel, waarbij grote en kleine gebouwen elkaar afwisselen. “De woningen zijn pandsgewijs vormgegeven. Dit is duidelijk te zien in de verschillen in vormgeving en kleurstelling. Bij sommige Kadewoningen lijkt het om één groot pand te gaan, terwijl achter de gevel twee of drie individuele woningen schuilgaan. Zo past het beeld mooi in de context van zowel diversiteit als verschil in grootte.”

Pal aan het water

Er komen vijf Kadewoningen van drie woonlagen en zeven Kadewoningen van vier woonlagen in Oranje Nassau Kades. De woningen zijn zo ontworpen dat de toekomstige bewoners straks maximaal van de ligging pal aan het water kunnen genieten. “Om deze reden zijn de keukens die aan de voorzijde naast de entree liggen, voorzien van een pui tot aan de grond. Het keukenblok met de apparatuur kan ook meer in het midden van de woning geplaatst worden, zodat aan de voorzijde ruimte ontstaat voor de eetkamer met prachtig uitzicht op de rivier.”

Oog voor detail

De tweekappers en de vrijstaande woning in Jaren ’30 stijl aan de Oranje Nassau Kades grenzen met de achtertuinen aan die van de Kadewoningen en sluiten qua architectuur aan op de omliggende bestaande bebouwing. In architectuur vormen de woningen, die via de aangebouwde garages zijn geschakeld, één ensemble. In de gevels van de rijk gedetailleerde woningen is een prachtig spel van horizontale en verticale lijnen te zien. “We hebben een verticale lijn in de vorm van een smalle strook met ramen in de gevel aangebracht. Hierin bevinden zich de entrees met de trappenhuizen. Verder zijn alle goten en ook de luifels boven de kozijnen horizontaal. De bakstenen van Hilversums formaat zijn wat langer en minder hoog dan gebruikelijk en benadrukken deze horizontaliteit nog eens.”

Wonen op een middeleeuws dijklichaam

Er komen vier tweekappers en één vrijstaande woning. De toch al royale woningen kunnen aan de achterzijde worden voorzien van een uitbouw. Ook de aangebouwde garage kan deels bij de woonkamer worden betrokken. Op de verdiepingen van de zes meter brede woningen is plaats voor drie tot vijf (slaap)kamers. De woningen liggen iets hoger dan de kade en krijgen een trappetje in de tuin die voor een leuk speels effect zorgt. “Oranje Nassau Kades is tijdens laat middeleeuwse grootschalige ontginningen aangelegd als dijklichaam, dat het water in de sloten voor de boeren op peil moest houden. Hiermee wordt wonen in Eiteren met recht nieuw wonen op historische grond.”