Weesp, historische vestingstad

De rijke historie van Weesp vangt halverwege de 12e eeuw aan. Vanwege het schone Vechtwater ontstond aan het einde van de middeleeuwen een groot aantal bierbrouwerijen en jeneverstokerijen. De stad, onderdeel van de Hollandse Waterlinie, vergaarde een groot deel van haar rijkdom met deze producten van het goede leven. Een stad met machtige forten en veel monumenten. Maar ook voorzieningen als sportclubs, winkels, goede restaurants en scholen.

Zicht op het oudste stukje Weesp

De geschiedenis van Weesp is onlosmakelijk verbonden met bier, jenever en chocolade. Eeuwenlang zorgden ze voor de economische groei van Weesp. Vanwege het schone Vechtwater ontstond aan het einde van de middeleeuwen een groot aantal bierbrouwers en jeneverstokerijen in de stad. Op haar hoogtepunt zo’n 60 stokerijen en evenzoveel brouwers. Weesper bier en jenever waren wereldberoemd. Het verhaal gaat dat de VOC alleen jenever uit Weesp aan boord wilde. Helaas was de concurrentie groot en nam Schiedam de eerste plek van Weesp in de 18e eeuw over.Statige herenhuizen langs de Vecht

Sporten

Weesp heeft een groot aantal sportclubs voor jong en oud; van hockeyvereniging tot voetbalclub en van tennisclub tot roeivereniging. Ook een golfbaan mét golfschool, een zwembad met spa wellness, een manege én een steengoede yogaschool in de Laurentiuskerk. En natuurlijk watersport: aan de Vecht ligt een sfeervolle jachthaven mét jeugdzeilclub.

Torenfort aan de Ossenmarkt

Weesp is onderdeel van de Hollandse Waterlinie en de Stelling (verdedigingslinie) van Amsterdam. Na de Franse belegering in 1672 werd de verdediging van Weesp, op last van Amsterdam, flink uitgebreid met vier bastions. Door geldgebrek werden maar twee van de vier bastions van de vesting voltooid. Weesp is nog altijd een vestingstadje. Wat je hier nu nog van ziet, zijn de twee bastions en het Torenfort op de Ossenmarkt. Verder langs de Vecht kom je bij Fort Uit en Meer.

Scholen voor elk wat wils

Weesp telt twee middelbare scholen. Het Casparus College biedt beroepsopleidingen en het Vechtstede College van Mavo tot tweetalig VWO onderwijs. Het Vechtstede College heeft zelfs het predicaat Excellente School. Ook heeft Weesp zes basisscholen, die verschillende soorten onderwijs aanbieden. In Weespersluis komt een Brede School, waarin twee nieuwe basisscholen en een kinderdagopvang komen.

Sfeervol centrum

Weesp is een authentieke stad met een sfeervol centrum. Op de fijne terrassen aan het water kun je onder het genot van een drankje genieten van de bootjes die langsvaren. Boodschappen doen bij een van de vele speciaalzaken in de sfeervolle winkelstraat of een bezoek brengen aan het intieme theater en filmhuis; City of Wesopa. Uit eten kan bij een van de vele restaurants; van eetcafés tot restaurants in het topsegment.


Authentieke vestingstad

Weesp, gebouwd op bier en jenever, had in de 18e eeuw de ambitie om uit te groeien tot een veel grotere stad dan het nu is. Dat zien we tot op de dag van vandaag weerspiegeld in het grote stadhuis. Ondanks de plannen die in de jaren zestig van de vorige eeuw werden gemaakt om de binnenstad deels te slopen, zijn de oude steegjes en straatjes uit de middeleeuwen behouden gebleven. Weesp heeft haar charme als oude vestingstad aan de Vecht weten te behouden.