“Je voelt de natuur om je heen”

Wickevoort heeft verschillende woonvelden met ieder een eigen identiteit. Om een nog meer gevarieerd beeld te krijgen, heeft elk woonveld zijn eigen architect. Jeroen Spee van Studio PROTOTYPE vertelt over het ontwerp van het woonveld Hagen.

“Het woonveld ligt aan de rand van het landgoed met uitzicht richting de Ringvaart. Dat zorgt voor een nog landelijkere uitstraling en gevoel van vrijheid. Hagen wordt met de andere woonvelden verbonden door een monumentale bomenlaan, die de ruggengraat is van het woongebied.”

Natuurlijke buffer

Je woont hier in een hagenwereld en voelt de natuur om je heen. Dit komt ook omdat er natuurlijke erfscheidingen zijn in de vorm van groene hagen, die de begrenzingen vormen van de privé tuinen. Deze hagen vormen als het ware een natuurlijke buffer tussen privé en het openbare deel van landgoed van de woningen. De ingetogen architectuur van de woningen is ondergeschikt aan de natuur en zorgt ervoor dat de aandacht wordt gevestigd op het landgoed zelf.”

“In Hagen is veel ruimte voor de omgeving en het groen. Je ziet hier geen eindeloze rijen huizen, maar maximaal een blokje van vijf. De woningen zelf zijn zorgvuldig gematerialiseerd, en zijn opgebouwd uit een combinatie van baksteen en hout. Het ontwerp van de woningen kenmerkt zich door verschillende details. In de gevels zijn bijvoorbeeld vogelkasten geïntegreerd en in de opengewerkte metselelementen kunnen planten groeien.”

Comfortabel en energiebewust

De herenhuizen en de landhuizen kenmerken zich door een praktische indeling en beschikken minimaal over vier slaapkamers. Er zijn echter ook diverse mogelijkheden voor uit- en opbouwen en andere gewijzigde indelingen. De zeer energie zuinige woningen in Hagen zijn onder andere voorzien van zonnepanelen, vloerverwarming en een warmte terugwin installatie. Grote raampartijen zorgen ervoor dat je optimaal kan genieten van de groene wereld buiten.