Stedenbouwkundige inpassing

In de ontwikkeling van 3Hoefijzers Noord vormt het appartementengebouw La Baronesse het sluitstuk van de 1e en 2e fase met grondgebonden woningen. La Baronesse is de kop van het blok van stadswoningen langs de Stationslaan, de spoorzijde en de woonhofjes. Tegelijkertijd is La Baronesse een schakel tussen de laagbouw en de hoogbouw van de Hendrik (Westpoint). Zij vormt het begin van de opmaat van gebouwen die in hoogte oplopen naar het Breda CS station. La Baronesse gaat geleidelijk van 2 en 3 lagen naar 5 lagen richting de Hendrik.

De eerste 4 traveeën worden gemaakt door 8 grondgebonden stadwoningen aan een gemeenschappelijke binnentuin, de laatste vormen samen een appartementengebouw van 27 luxe woningen. La baronesse ligt op een knooppunt van richtingen. Vanuit de woningen is dan ook afwisselend zicht de Stationslaan in, het Faamplein op, en meer naar het Zuiden met het Spoorparklandschap dat al voor de deur begint tussen Hendrik en La Baronesse. Op de kop van het gebouw, met het zicht naar het Westen ligt de hoofdentree van het gebouw. Daarnaast wordt in de plint ruimte geboden voor een kleine horecafunctie. Prachtig op de zon gelegen is dit een uitgelezen plek voor een koffiebarretje of lunchroom. Het maaiveld geeft de mogelijkheid voor een terras voor de deur. Hoofdentree en Horecafunctie zijn van de Spoorlaan al van veraf te zien.

Verhoogd wonen aan de straat

Woningen op de begane grond hebben hun voordeur aan de straat, voorzien van een mooie nis met terugtrappend metselwerk. De vloeren van de begane grond liggen 3 treden hoger dan het aansluitende maaiveld. Daardoor hebben deze woningen een prettige distantie tot de straat. Dit geeft meer privacy en van binnenuit kijkt je hierdoor meer over de geparkeerde auto’s in plaats van er tegenaan. Aan de zuidzijde zijn de woningen ook verhoogd en hebben zij buitenruimten aan het parklandschap. La Baronesse is een alzijdig gebouw: ook in het straatje aan de oostzijde zijn woningentrees. Hier bevindt zich ook de toegang tot de gemeenschappelijke tuin. De 9 privé tuinen worden van het collectieve deel gescheiden met groenblijvende hagen. In het midden is plaats voor een hellingbaan, en gras met 3 of 4 meerstammige bomen zoals bijvoorbeeld de zilverberk. Een tuinmuur met Braziliaans metselwerk geeft privacy naar het hof, en een indruk van groen naar de straat.

Parkeren

De woningen hebben allemaal een parkeerplaats in de ondergrondse garage aansluitend gelegen aan het project. De garage staat in directe verbinding met de kelderverdieping van La Baronesse. In de kelder bevinden zich de individuele bergingen van de woningen. Ook de gemeenschappelijke fietsenstalling, oplaadpunten voor de scootmobielen, de technische ruimte en werkkast hebben hier een plek gevonden. Verder heeft de horeca functie hier los van het gedeelte van de woningen haar toiletruimten en een aparte berging. Vanuit de kelder is een directe verbinding met de lift en bovengelegen entreehal.

Gebouwopzet appartementendeel

De appartementen verschillen in type en grootte van 3 kamerwoningen (95 m2) tot een 5 kamerwoning (van 169 m2) . Per verdieping worden 4 appartementen ontsloten. Door de gebouwvorm zijn de appartementen relatief lang en minder diep van opzet. De appartementen hebben daardoor veel gevellengte en ramen aan de voorgevel (uitzichtzijde). De woonkamers en eetkeukens liggen allemaal aan de uitzichtzijde evenals veel van de slaapkamers. De appartementen op de kop hebben separate eetkamers die af te sluiten zijn (optie) van de woonkamers.

Alle appartementen zijn voorzien van een ruime buitenruimte van circa 10 m2. Een gedeelte van de buitenruimte steekt uit de gevels als een balkon, een deel ligt terug, als een loggia. De balkons zijn gedeeltelijk van een baksteen balustrade(besloten en privacy)meer en gedeeltelijk van een glazen balustrade voorzien.(zicht en openheid) De schegvormige balkons geven het gebouw samen met de entree-nissen een sterke dieptewerking en een robuust karakter.

Kloek en robuust

La Baronesse bemiddelt qua architectonische expressie tussen de kleinschaligheid van de stadswoningen, waarbij 1, 2 of incidenteel een klein rijtje van 3 woningen met een herkenbare architectuur naast elkaar staan, en het appartementencomplex van de Hendrik met haar grootstedelijke schaal van 6 en 10 lagen.

De gevels van La Baronesse zijn 1 familie, waarin verschillende delen herkenbaar zijn; delen met balkons, grondgebonden woningen met terrassen, voordeuren met nissen, horecafunctie en dakterrassen, Zij zorgen voor een opdeling van het hoofdvolume, zodat ook aangesloten wordt bij de meer kleinschalige stadwoningen aan de Stationslaan en de Spoorzijde.Verschillende architectonische elementen uit de reeds gerealiseerde stadswoningen komen terug in de 2/1 kappers aan de Spoorlaan, zodat ook op architectonisch vlak verbinding wordt gemaakt met de 1e en 2e fase van 3HN. Zo zijn het terugtrappend metselwerk rondom de voordeuren, de stalen panelen voor de ramen en voordeuren en ook de raamindeling allemaal herkenbaar.

Baksteenarchitectuur

De verschillende gevelthema’s van La Baronesse worden door horizontale doorgaande banden metselwerk bijeengehouden. Het horizontale metselwerk wordt uitgevoerd in koppenverband en ligt iets naar voren in de gevel waardoor de banden goed afleesbaar zijn. De ritmiek van baksteen penanten geeft het gebouw daarnaast een elegante verticale verschijning. Er is gekozen voor een Duitse strengperssteen die een lichte, wit-grijze kleur kent. Strengpersstenen zijn harde stenen en vervuilen daardoor minder snel. De steen kent een lichte kolensintering, die zich toont als een licht roestbruine vleug. Het is een genuanceerd steen. Dit wil zeggen dat verschillende tinten een levendig kleurenpalet laten zien. De 55cm hoge plint wordt uitgevoerd in een grijsgroene gladde beton.

Verfijning / ornament

Het gebouw straalt een bepaalde robuustheid uit maar tegelijkertijd wordt in de detaillering en materialisering gezocht naar verfijning. Dit is terug te vinden in de verschillende metselwerkverbanden, zoals het eerder genoemde koppenverband en het dubbel halfsteensverband van de penanten. Daarnaast worden de voordeuren aan de straat voorzien van deurroosters en de ramen van stalen sierpanelen. Als inspiratie voor het patroon van de panelen diende de geschiedenis van de plek. Hier werd vroeger het Drie Hoefijzer Bier en later het Oranjeboom bier gebrouwen. Het patroon van flessenopeners geeft naast een verwijzing naar het verleden een unieke en speelse verfraaiing aan het gebouw.

Ontwikkelaar: AM | Makelaar: Schonck, Schul & Compagnie Makelaars